Vägen framåt är tillsammans

Vi befinner oss på andra pandemiåret och är mitt i en tredje våg. Människor med munskydd i trafiken känns inte främmande längre. Samtidigt har begrepp som social distansering, fjärrundervisning, distansarbete, första och andra dosen etsat sig fast i vårt vokabulär. Pandemin har gjort framtiden oviss på många sätt.

Historiskt har ideella föreningar samt idéburna rörelser alltid funnits närvarande. Några exempel är de väletablerade organisationerna Rädda barnen, Röda korset och Läkare utan gränser. Vi får heller inte glömma Fryshuset och Fridays for future som startade med hjälp av ett fåtal eldsjälar. Runtom i Sverige har vi landets olika studentföreningar och Malmö Stads alldeles egna satsning med Communities that care (CTC). Även om det ofta funnits en förgrunsgestalt eller huvudperson är alla av dessa engagemangen resultaten av vad människor kan uppnå tillsammans.

Malmö Tillsammans vill uppmuntra till att komma samman och mötas, även om det fortsatt blir digitalt. Rörligheten i samhället må ha begränsats men samverkan, engagemang och dialog måste kunna fortsätta att växa. Vägen framåt ska aldrig kännas ensam, varken under eller efter en pandemi.